Wednesday 31 July 2013

Kvällsmål

I förrgår testade jag att ge gröt till Freja som kvällsmål innan hon gick och la sig för natten. Många bebisar sover ju bättre på gröt så ville se om det även gällde Freja.

Hon vaknade upp vid midnatt hungrig igen, suck. Sedan vaknade hon varannan timme efter det, VARANNAN timme! Fy tusan! Kanske inte var en så bra idé med gröt!?

Testade att ge henne gröt igen igår kväll som kvällsmål. Hon vaknade igen kring midnatt hungrig. Men sedan sov hon till 7:50. Whaaaaat! Kan nog vara värt att fortsätta med gröt ett tag innan hon går och lägger sig och se om hon kanske fortsätter sova sådär.

Drömma kan jag ju alltid göra.

Tuesday 30 July 2013

Klipp här

Kan någon vara snäll och förklara för mig varför paket som dessa har en "riv här" flik, när de aldrig fungerar!? Slutar ju alltid med att jag ändå måste ta fram saxen och klippa ett till jack så jag kan riva den ordentligt.

SÅ.
JEKLA.
IRRITERANDE.

Monday 29 July 2013

Avstånd

Jag har lärt mig att inte ställa någonting för nära Freja för då tar hon tag i det.

Idag fick jag lära mig en ny läxa. Ställ inte saker inom räckhåll för Frejas kast för då får du en hushållsrulle i kaffet...

Friday 26 July 2013

Sophämtning

Medan jag ser sopgubben gå in i återvinningshuset för att hämta soporna funderar jag på om jag någonsin sett en soptant (borde väl heta soptant då!?).

Nej det har jag nog aldrig gjort. Vad lustigt! Undrar varför inga kvinnor vill jobba inom sopbranschen. Jag har hört att det i alla fall ska vara väldigt bra betalt.

Slänger ett öga ut genom fönstret och ser sopgu... Nämen! Det var en soptant som kom ut ur återvinningshuset! Erm... Dagens fundering gick genast till spillo.

Thursday 25 July 2013

Mjölkrunda

Nu ska vi gå och handla mjölk. För sådana är vi, on the go!

För den som är intresserad så har min tå inte blödigt avsevärt sedan igår sent på kvällen. Men troligtvis kommer jag tappa nageln då tån klövs upp mot den. Sjuksköterskan Mark får ta en titt på den senare! Over and out.

Wednesday 24 July 2013

Spricka

Hur klantig får man vara! Slog lilltån i kanten på en av våra köksskåp. Började blöda som tusan. Jag hade slagit upp en spricka på toppen av tån.

Så jävla typiskt när jag äntligen kommit igång med träningen. Förhoppningsvis slipper jag sy...

Det onämnbara

NU förstår jag varför man som förälder inte ska prata om barnets goda sovvanor, för då försvinner sömnen!

Freja överraskade oss med att först vara vaken 23:30 - 01:00 och sedan mellan 4:30 - 6:00. Trevligt trevligt. Men lika glad är Freja för det i alla fall!

Monday 22 July 2013

Plockad

När man köper en kyckling kan de väl i alla fall se till att den är plockad ordentligt innan den säljs. Jag vill inte direkt stå och dra fjädrar själv innan den tillagas.

Men gott blev den ändå!

Matchning

Idag har pappa matchat Frejas kläder från topp till tå!

Sunday 21 July 2013

Säljande bild

Vem lägger ut en sådan här bild när man försöker sälja sin lägenhet!?

Vad är det för mäklare som godkänt att detta läggs ut på hemnet.

Hahahahaha!

Saturday 20 July 2013

Motion

Har kommit igång lite med motionen igen nu. Börjat ta ut Svea på morgonen på en långpromenad, idag började jag även jogga lite smått i korta partier. Stackars Svea är helt utslagen efter!

Känns lite mer motiverande nu då jag slutat amma kan börja ta min astmamedicin igen. Plus att Freja sover bättre på nätterna, vaknar oftast bara en gång (om ens det) och äter, så jag får en bättre nattsömn vilket leder till att jag går upp tidigare på morgonen.

Idag var jag exempelvis sjukt effektiv på morgonen. Innan klockan 10 hade jag hunnit med att:

Mata bebis klockan 6.
Kä på bebis pyjamas (hon kan inte sova ned pyjamas nu för hon blir alldeles för varm, men jag brukar sätta på den på morgonen för hon är så nedrans söt i sina pyjamasar!).
Leka med ovannämnda bebis.
Dricka kaffe och äta smörgås (smörgåsen fick jag ångra lite smått i mina joggpartier!).
Söva bebis och lägga i sängen.
Gå ut med Svea på långpromenad 1h.
Ge Svea frukost.
Duscha och tvätta håret.
Koka katrinplommon och göra puré av det.
Diska och sterilisera alla nappflaskor.
Fixa en kanna steriliserat vatten.
Fylla diskmaskinen och starta den.
Handdiska allt som inte fick plats i diskmaskinen.
Torka av ytorna i köket samt plocka undan grejer som stod framme.

Ja tack, jag vill ha en klapp på axeln! Va duktig jag är!

Friday 19 July 2013

Prickig utstyrsel

Igår när jag matade Freja med morotspuré fräste hon ut en tugga över mamma sin. Kan tillägga att jag även då hade ett vitt linne på mig. I fortsättningen kommer jag se ut så här när jag matar henne.

Jag må se dum ut men det skyddar bra!

Wednesday 17 July 2013

Kalasdax

Idag ska Freja på sitt livs första kalas. Hipp hipp hurra för Emma fyllet år ida'!

Gick igenom packningen noga innan vi styrde kosan mot busshållsplatsen. Ja, allt viktigt var med.

Vad jag kom på att vi glömt när vi kommit fram till hållplatsen? PRESENTERNA! Hade varit lite smått pinsamt för Freja att komma tomhänt till sitt första kalas... Tur att vi var ute i god tid och hade tid att skynda hem och hämta dem innan bussen kom.

Monday 15 July 2013

Active fit

Nu har Freja förbrukat sin sista nyfödd blöja. Nu är det active fit som gäller! Vilket nog kom ganska lägligt då hon börjat trycka/åla sig baklänges när hon ligger på golvet.

Hon kan ju inte åla sig omkring i en fjompig nyföddblöja!

Sunday 14 July 2013

Matkrig

Här går jag av stolen för några sekunder för att hämta en våtservett så händer detta.

Freja VS Mamma, 1 - 0

Friday 12 July 2013

Nu åker den

Näe nu är det dags för mig och min tungpiercing att skiljas. Har tröttnat på att bita ner på den och att jag slår i den i tänderna när jag räcker ut tungan och busar med Freja.

So long and thanks for the fish.

Thursday 11 July 2013

Utflykt till Bertilshult

OBS! Varning för långt inlägg.

I måndags kom Emma och hämtade mig och Freja så spenderade vi några dagar hemma hos dem ute på landet.

Det första vi gjorde när vi kom dit var att börja jobba på brännan, dock var inte Freja så framgångsrik utan är fortfarande blek som ett spöke.


Freja fick även gunga i hänggungan som Emma och David har på altanen. Hon har inte gungat förut och tyckte det var väldigt spännande. 


Mitt i allt detta gungande fick jag en sticka i stortån, snyft. Fick gräva ut den med en pincett så det började blöda. Emma var snäll nog att förse mig med ett plåster så jag inte skulle förblöda.


Gungan var även ganska sövande... Tycker om ställningen med benen. Min lilla knäppgök är sin far upp i dagen!


Till middag skulle det ha blivit grillat. Men just som Emma stoppade fläskfilén på grillen så tog deras gasol slut, vilket gjorde det lite smått svårt att grilla den. Det fick bli ugnsbakad fläskfilé istället med Emmas egenodlade färskpotatis. Det tog jag dock ingen bild på.

På kvällen var vi alla sugna på något gott så Emma ställde sig och gjorde chocolate molten lava cakes. Små chokladkakor med krämig kladdig mitten som vi åt tillsammans med glass.


Jag fick för mig att äta upp mitten först, för den är ju godast. Dock hade jag inte tänkt steget att om man börjar med att äta upp den kladdiga mitten har man sedan bara de fasta sidorna kvar, blev lite torrt. Torrt med gott!


Nyvaken Freja på tisdagsmorgonen.


Emma satt och tjatade om hur sugen hon var på kanelbullar under hela måndagen, man kan tydligen inte köpa färdiga bullar så vi fick snällt ställa oss och baka bullar dagen efter då vi köpt nödvändiga ingredienser. Ja jag var med och bakade, jag hjälpte till att göra smöret mjukt, det räknas!


På kvällen gjorde jag chinchillas (quesadillas för er andra) och till efterrätt smarrade vi arlas mjukglass. Jag tycker den var helt ok, dock lite omständigt för en strut mjukglass.  


David blev sugen på bananbröd så jag bakade ett till honom i onsdags. Jäklar vad god den blev! Så enkelt och så gott. Borde jag göra oftare. Får se till att ha lite övermogna bananer hemma oftare helt enkelt.


Det var lite ruggigt, blåsigt och kallt på onsdagen så vi bestämde att vi skulle tända en brasa och grilla marshmallows. Dock när det blev sen eftermiddag sprack det upp och blev sol och vindstilla, typiskt! Dock var Emma snäll och tände en brasa ändå. Det var gott tills olyckan var framme...


Eller jag kanske ska säga tills dumheten kom. Jag pillade på en marshmallow som jag precis tagit ur elden så en bit fastnade på mitt finger så jag brände mig. Fick till och med en brännblåsa, snyyft! Det är farligt att vara ute på landet tydligen.


Vi tog en promenad i området för att gå och utforska ett gammalt sågverk som låg längst en av skogsvägarna. Om jag inte minns fel stod det att sågverket var från 1600-talet (om inte ännu tidigare). Häftigt att det fortfarande står kvar! Verkade även fortfarande vara i bruk då det låg färskt sågspån under sågen och vad såg ut som ganska nyligen sågade plankor. 



Spenderade sista timmen, innan Emma skjutsade hem oss igen, ute i solen och njöt av att bara vara. Även om en viss liten blev kinkig och trött efter ett litet tag.


Dagarna har gått i solens och matens tecken kan jag i alla fall påstå. Hoppas vi kan göra om det igen innan sommaren lämnar oss, eller åtminstone nästa år igen!

Nu ska jag gå och sova och ladda batterierna för en ny dag imorgon, godnatt.

Monday 8 July 2013

Allätare

Alltså jag vill ju att Freja ska bli ett barn som äter det mesta, i alla fall smakar på mat innan hon säger att det inte är gott.

Men att sitta och försöka äta upp sitt bord?

Det går framåt (sakta men säkert) med ätandet! Idag svalde hon faktiskt ganska mycket sötpotatis. Gröt var dock ingen hit för hennes mage, hon spydde ner sig själv två gånger och spydde även ner mamma sin. Får vänta ett tag till med det...

Sunday 7 July 2013

Barnmat

Idag jagade jag och Mark runt hela stan för att försöka hitta mjuka iskubslådor. Det var helt hopplöst, fanns ingenstans. Slutade i alla fall med att vi hittade en (som var alldeles för stor och alldeles för dyr!) i sista affären vi kollade i.

Jag har bestämt att jag ska laga Frejas barnmat själv (förhoppningsvis håller det i sig). Känns så onödigt att sitta och köpa barnmatsburkar när man kan laga den själv. Lika bra att hon vänjer sig vid mammas matlagning tidigt! Stackarn.

Än så länge blir det ju inte så avancerat då vi fortfarande kör på små smakportioner, men idag lagades sötpotatispuré som jag frös in. Frös även in den förhoppningsvis sista bröstmjölken som jag pumpat ur som säkert kommer komma till användning på något sätt.

Krypträning

Nu är Freja 17 veckor gammal, och hon kryper inte ens än! Om hon ska gå vid 6mån ålder är det på tiden att hon börjar nu.

Nu är det intensivträning som gäller.

Baby bootcamp!

Hittills har hon snurrat runt på plats och tagit sig några centimeter bakåt... Hon tar nog efter Mark.

Saturday 6 July 2013

Mission impossible

När jag nyss gick in i sovrummet kändes det som att jag var med i en mission impossible film.

Jag hade alldeles för mycket i händerna och så slant laddaren till ipaden ur mitt grepp, kände hur tiden frös och jag slutade andas. Bilder flashade framför ögonen på mig av att Freja skulle vakna, men jag lyckades få tag på den i sista sekund innan laddaren slog i golvet, var bara någon millimeter kvar!

Phew.

Friday 5 July 2013

Mat som gör en stark

Äntligen kan jag bli den starkaste björnen i världen!

Thursday 4 July 2013

Namnbyte

Nu ska jag smarra i mig två sommarkatter.

För det vore helt absurt att sitta och äta lussekatter i juli!

Hur hade det varit om männen ammade?

Många som känner mig vet att jag har haft problem med amningen sedan Freja föddes. Jag fick som råd innan hon föddes att jag skulle be om hjälp från barnmorskorna på BB så att jag skulle komma igång med amningen på rätt sätt. Jag frågade om hjälp, men eftersom jag kom i kontakt med minst 8olika barnmorskor på BB (eftersom de roterar på avdelningarna) fick jag 8olika råd om hur jag skulle göra. Detta bådade inte gott! Förvirring uppstod. Freja blev bl.a. kallad lat och att hon sög på tungan, men vad betydde det för oss? Vad skulle jag göra för att få amningen att fungera?

Kontaktade amningsmottagningen när jag kom hem från BB. Fick som svar där att de tyvärr inte kunde hjälpa mig eftersom de inte hade några resurser. De hade bara resurser att hjälpa ca 300 kvinnor per år.... Kvinnan jag pratade med bad även om ursäkt och sa ganska argt att "politikerna är män, så vad vet de om amning? Vad bryr de sig om att hjälpa kvinnor som har problem med amning?" Man blir uppmanad att amma för att det är bäst för barnet, men erbjuder ingen hjälp när det inte fungerar. Hur går det ihop?

Att amma är ju aldrig en dans på rosor men min dotter behagade inte att ta rätt grepp när hon skulle ammas så vi fick aldrig till det ordentligt. Det slutade med att jag endast kunde amma henne med amningsnappar (är vad det låter som, skydd som man sätter på brösten som blir som en napp typ).

Att amma med amningsnappar är inte optimalt. Värst för oss var att det dräller så mycket mjölk vid sidan om när barnen dricker genom dem, så det blir ju väldigt slabbigt med mjölk överallt. Dessutom tog det väldigt lång tid för henne att äta genom dem, hon kunde äta i en timme utan problem... Jag kunde heller inte amma henne utanför hemmet eftersom det då rann mjölk överallt + att hon vägrade att äta från napparna om hon blev buren. Blev ju ganska isolerat till slut! Inte så kul att bara kunna vara ute i 2h pass åt gången.

När Freja var cirka en månad gammal började hon ibland att vägra äta från bröstet. Hon skulle prompt ha flaska, speciellt då hon var trött och väldigt hungrig. Då fick jag ta fram bröstpumpen fort som tusan för att kunna ge henne mat. Bestämd liten dam! Detta skapade dock en stress hos mig för jag visste aldrig om hon skulle acceptera att äta från bröstet eller inte, jag hade stenkoll på klockan för jag bävade inför nästa gång hon skulle äta.

Efter 2,5månader blev hon inte ordentligt mätt på kvällarna på endast den mjölk jag hade så jag bestämde jag att börja komplettera med ersättning. Fungerade bra för oss då jag kunde ta med ersättning nu när vi skulle gå ut och ville vara ute i mer än två timmar. Dessutom slutade jag amma på dagen utan pumpade bara och gav på flaska. Varken jag eller Freja mådde bra av stressen som kom av att hon ibland matvägrade om mjölken inte kom på flaska!

Nu 4mån gammal har hennes aptit ökat, men inte min mjölkproduktion (ja jag har testat olika saker för att öka den men har inte fungerar). Detta har lett till att hon får mer och mer ersättning som komplement. Jag fortsatte dock att amma för att det var lättare på natten. Inte behöva gå upp gör att ordna en flaska! Men nu är hon även hungrigare på natten så jag ammar plus ger henne ersättning, så jag måste ju gå upp vilket fall. Så idag när jag satt och pumpade och hade en gnällig Freja bredvid mig bestämde jag mig att sluta amma helt. Mitt mål hade varit att hålla ut 6månader. Men vad är egentligen poängen? Nu räcker det! Hejdå pumpen, hoppas vi inte möts igen. Nu ska inte vardagen fyllas med planer för när/var/hur det ska pumpas mjölk, hur mycket (eller kanske ska skriva lite) mjölk jag lyckas pumpa ut denna gången - kommer Freja bli mätt? Känner en lättnad i själen.

Tänker tillbaka på vad kvinnan från amningsmottagningen sa om att resurserna halverats för att politikerna är män och de ser inte att kvinnor behöver hjälp med amning (jag förstår att det inte är så svart/vitt, men det ligger nog något i det hon sa!).

Om männen var de som ammade, hade detta då fått hända? Ja det kommer jag aldrig att få veta. Men kanske tåls att tänka på.

#vardagssexism ?

Man hinner fundera mycket när man sitter och pumpar mjölk minsann. Nu ska jag äta upp min ost&skinkpaj och sedan ta en långpromenad med Svea. Over and out.

Wednesday 3 July 2013

Blött blött blött

Göteborg nu får du fan ta och ge dig! Måste det regna VARJE dag? Kanske har du inte förstått att det ska vara sommar nu? Sommar och SOL?

Snälla låt oss inte se en repris på förra årets dåliga sommar.

Tuesday 2 July 2013

Sötsug

När vi kom hem idag efter att ha varit ute en sväng hittade vi Svea i detta skick i sin säng. Brukar oftast betyda att hon har gjort någonting hon vet att hon inte får, suck vad hade hon gjort den här gången...


Hon hade tuggat sönder och ätit upp innehållet ur lådan.


Vad som var i den där lådan kanske ni nu undrar?

STRÖSOCKER! Hon har alltså ätit upp en halv låda med strösocker. Visst att man kan ha sötsug ibland, men detta var väl att ta i lite eller!?

Svea kommer säkerligen ha en väldigt stabil mage ikväll...

Dumburk

Någon som kanske tyckte att det bara gick dåliga program på TVn?

Lite onödigt att slänga ut den på gräsmattan dock... Folk är allt bra lustiga.